Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/82/153482/sherefay.se/public_html/cake/cake/basics.php on line 1101 Strict Standards: Redefining already defined constructor for class Object in /storage/content/82/153482/sherefay.se/public_html/cake/cake/libs/object.php on line 65 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/82/153482/sherefay.se/public_html/cake/cake/libs/inflector.php on line 67 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/82/153482/sherefay.se/public_html/cake/cake/libs/configure.php on line 124 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/82/153482/sherefay.se/public_html/cake/cake/libs/configure.php on line 214 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/82/153482/sherefay.se/public_html/cake/cake/libs/configure.php on line 888 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/82/153482/sherefay.se/public_html/cake/cake/libs/configure.php on line 928 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/82/153482/sherefay.se/public_html/cake/cake/libs/file.php on line 90 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/82/153482/sherefay.se/public_html/cake/cake/libs/cache.php on line 68 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/82/153482/sherefay.se/public_html/cake/cake/libs/cache.php on line 151 Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /storage/content/82/153482/sherefay.se/public_html/cake/cake/bootstrap.php on line 46 Web
language

  Sonia Sherefay har skrivit fyra följande böcker:

   1. "Med Barnen I VÅRA hjärtan", år 2000:

  Är studiematerial för att stärka och tydliggöra föräldrarnas roll som fostrare, att motivera föräldrar till en fungerande kontakt mellan förskola och skola och tillsammans våga diskutera relationen mellan föräldrar och barn, barn och skola, föräldrar och skola, och hur dessa relationer kan förbättras. De teman eller träffar som föreslås bygger på projektledarens egna erfarenheter och arbetet med föräldracirklar i stadsdelen Rinkeby, Spånga-Tensta och på Sundbybergs Folkhögskola i Rissne, sedan hösten 1977. 

   2.  ”Barnen i VÅRA hjärtan", år 2002:
1+1= 3 
Ett plus ett är inte alltid lika med två. De kan bli tre, något mer än summan av de två delarna. Så säger Sonia Sherefay, trebarnsmor och folkbildare med rötter i Egypten och Eritrea. Hon vill få oss att förstå att den ena kulturen inte är bättre än den andra. Hon vill hjälpa oss att inte skygga för de skillnader som finns. Hon vill väcka vårt engagemang för alla de barn som invandrat, flytt, flyttat långt barn med rötter i olika kulturer – på ett sådant sätt att de kan bli ”både och” istället för ”varken eller”.

Sonia Sherefay understryker i allt sitt arbete föräldrarnas nyckelroll vad gäller barnens utveckling och har genom åren ansvarat för ett stort antal studiecirklar om föräldrarollen i Sverige. Detta material är framtaget just för sådana cirklar. Det består av två delar: en ”cirkelledardel” med metodiska tips och förslag till dig som studiecirkelledare och en ”föräldrar del” som utgörs av korta texter, diskussionsfrågor, bilder med mera. Översättningar av materialet till arabiska, bosniska, nord- och syd kurdiska, persiska, somaliska, turkiska och vietnamesiska beställs via Sonia Sherefay.

 3. "Föräldrar i det mångkulturella Sverige", år 2011 (översatt till arabiska språket):

   ÄR DU FÖRÄLDER och har flyttat till Sverige från en annan del av världen? Kanske funderar du då på hur du ska uppfostra dina barn så att de får det så bra som möjligt i det nya landet. Du vet säkert hur du kan föra vidare dina egna värderingar och traditioner, men som förälder bör du dessutom hjälpa dina barn att anpassa sig till livet i Sverige. Då behöver du kunskap.
\r\nFörälder i det mångkulturella Sverige är en överlevnads-guide för föräldrar som vill lära sig mer om hur det svenska samhället fungerar. Visste du till exempel att det är förbjudet att slå barn i Sverige? Vad vet du egentligen om den svenska skolan? Och vad kan du om svenska lagar, demokrati och jämställdhet? 

  SONIA SHEREFAY har arbetat med föräldrar, barn och ungdomar med rötter i andra länder i närmare femton år. Hon föreläser, leder studiecirklar och skriver böcker om föräldrarollen i Sverige. Hennes budskap är att en kultur inte är bättre än en annan. Vi måsta våga lära känna varandras olikheter för att kunna förstå varandra. På så sätt kan vi hjälpa våra barn att känna sig hemma i flera kulturer. De måste inte nöja sig med ”antingen eller” – de kan få ”både och”.

   4.  BILDNING GER NÄRING ÅT SJÄLEN, år 2013:n

  På Frankfurts flygplats börjar Sonia Sherefay prata med en medresenär. Efter några minuter konstaterar han att hon är FN i en person. Och det ligger något i det: Sonias pappa kommer från Eritrea, hennes mamma från Egypten, hennes morfar från Etiopien och hennes man från Oman. Själv är hon uppvuxen i Kairo, men bor sedan trettio år tillbaka i Sverige.   Från Frankfurt åker Sonia vidare till Eritrea. Där på sina förfäders mark börjar hon skriva om sitt ursprung och de olika länderna i sitt liv.

 I Bildning ger näring åt själen återkommer Sonia till sina hjärtefrågor: rötternas betydelse för individen och föräldrarnas roll som fostrare. Med värme och engagemang berättar hon om sin familj och sin uppväxt. Som ledstjärna har hon sin pappas bildningstörst och övertygelse om att olika kulturer kan berika varandra; ett arv som också är tydligt i hennes arbete som integrationskonsult, studiecirkelledare och folkhögskollärare.